W środowe popołudnie 15 sierpnia 2018 r. na Półwyspie Rybackim odbyła się Złotowska Biesiada ze Smakiem czyli wydarzenie kulinarno- muzyczno- artystyczne. Chociaż pogoda była w kratkę zabawa była fantastyczna!
O 14.00 rozpoczął się konkurs kulinarny „Złota Gropa” czyli wielka degustacja. Uczestnikami konkursu byli restauratorzy z powiatu złotowskiego: Poziomka z Kujanek, Folklor z Jastrowia oraz Millenium ze Złotowa. Poza konkurencją udział wzieli Folwark Hawaje, który wspierał degustacje dziczyzny w namiocie Lasów Państwowych oraz Dom Polski, który przygotował żurek. Jurorzy – mieszkańcy i goście miasta oddali 200 głosów na najlepszą potrawę – zwycięzcą został krem kurkowy przygotowany przez Poziomkę z Kujanek – serdecznie gratulujemy Pani Annie Kanurskiej.
Muzyczne smaczki serwowali: „No to cyk”, Bogdan Trojanek, Terne Roma oraz przyjaciele. A do 24.00 SUMMER CAMP PARTY czyli dyskoteka w namiocie na Półwyspie Rybackim zagrali: DJ Salis i laser show oraz lokalni DjeSzczególnym zainteresowaniem cieszyły się:
- Strafa porozmawiajmy o Złotowie – można było przy pysznej kawie i mrożonej herbacie „herbatka stulatka” porozmawiać z Panem Burmistrzem.
- Warsztaty z odwzorowywania haftu krajańskiego na porcelanowych kubeczkach, talerzach, magnesach i lnianych ekologicznych torbach.
Szczególnych wrażeń dostarczył „Balon na Półwyspie Rybackim” pogoda dopisała, krótkie loty balonem trwały do godz. 22.00.
Źródło info: www.zlotow.pl