Jarmark św. Wawrzyńca w Nakle rozsmakowany w Krajnie i Pałukach

Wydarzenie plenerowe pod wspólną nazwą „Dla Krajny i Pałuk Wawrzyniec kucharzy” już po raz kolejny odbyło się na ulicy Powstańców Wielkopolskich w Nakle nad Notecią i przyciągnęło wielu odwiedzających – amatorów kuchni regionalnej, pasjonatów sztuki ludowej, rękodzieła oraz miłośników dobrej muzyki.

Organizatorami imprezy są Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” (XV Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018) oraz Muzeum Ziemi Krajeńskiej ( X Jarmark św. Wawrzyńca).

27 maja bogata oferta wystawiennicza przyciągała odwiedzających zapachami tradycyjnej kuchni: czarnina, kluski z kapustą, gołąbki, serniki i inne słodkości gościły na stołach przygotowanych przez Panie z kół gospodyń wiejskich z terenu powiatu nakielskiego oraz członków lokalnych organizacji pozarządowych, którym należą się szczególne podziękowania za trud włożony w przygotowanie stoisk wystawienniczych. Kulinarną ucztę dopełniały ślesińskie sery, tradycyjne wyroby wędliniarskie oraz produkty będące ofertą Ekomuzeum Doliny Noteci – m.in. miody i eko-mąka.

Oprócz lokalnych przysmaków na ulicy Powstańców Wielkopolskich można było znaleźć m.in. rękodzieło szyte, własnoręcznie wykonaną biżuterię, rękodzieło drewniane, ceramikę. Ponadto wśród wystawców byli także przedstawiciele szkół ponadgimnazjalnych powiatu nakielskiego, którzy promowali bieżące kierunki kształcenia.

Najmłodsi zaś uczestnicy imprezy – na stoisku Komendy Powiatowej Policji – mogli przekonać się jak zgubne są używki, zakładając alkogogle. Ponadto – w wiosce pszczelarstwa – odwiedzający mogli poznać ten trudny fach. Jak co roku, również Partnerstwo dla Krajny i Pałuk przygotowało dla dzieci zabawy edukacyjne z nagrodami. Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko grupy rekonstrukcyjnej z Bydgoszczy.

Oprawę muzyczną wydarzenia zapewnili młodzi artyści z regionu, którzy swój talent muzyczno-wokalny prezentowali podczas III Pepiniery zorganizowanej przez Fundację w Kuźni oraz Nakielski Ośrodek Kultury. Na scenie pojawili się także tancerze z Zespołu Pieśni i Tańca „Krajna”. Swoim występem zaimponował zespół „Harmonia” z Górska.

Na zakończenie imprezy został podsumowany XV Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018, w którym udział wzięło 20 podmiotów z obszaru historycznej Krajny i Pałuk. 52 potrawy w 4 kategoriach oceniało jury w składzie: dr Izabela Chudzyńska (etnolog, antropolog jedzenia), Anna Sergott (kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej), Emilia Fohs (pracownik K-P ODR w Minikowie). W swojej ocenie Komisja kierowała się przede wszystkim walorami smakowymi potraw, a także ich wyglądem oraz związkiem z regionem i jego tradycjami.

Wyniki XV Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” 1918-2018

Przyznane nagrody:

KATEGORIA POTRAWY MIĘSNE:

  • I miejsce – Kaczka faszerowana (KGW Ślesin);
  • II miejsce – Klopsiki w sosie koperkowym (KGW Gumnowice);
  • III miejsce – Pasztet wieprzowy (OSP Górki Zagajne);
  • Wyróżnienie – Potrawka z kury z ryżem i marchewką z groszkiem (Sołectwo Ślesin).

KATEGORIA POTRAWY JARSKIE:

  • I miejsce – Łazanki w kapuście (KGW Izabela);
  • II miejsce – Ziemniaki z gzikiem (KGW Wieszki);
  • III miejsce – Pierogi z zieloną soczewicą (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie Kobiet Koło Górki Zagajne).

KATEGORIA ZUPY:

  • I miejsce – Zaklepusy (Sołectwo Wieszki);
  • II miejsce – Rosół rumiany (Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza);
  • III miejsce – Warszawskie flaki z pulpetami (Sołectwo Suchary);
  • Wyróżnienie – Kiszczonka (Stowarzyszenie Razem dla Wsi Żurawia-Włodzimierzewo).

KATEGORIA CIASTA I DESERY:

  • I miejsce – Dżem z czarnej porzeczki na surowo (KGW Krukówko);
  • II miejsce – Gruszki karmelizowane w kremie (KGW Ślesin);
  • III miejsce – Kruchy placek z rabarbarem (KGW w Występie);
  • Wyróżnienia: Makowiec (KGW Gumnowice); Napoleonka (Kujawsko-Pomorskie Stowarzyszenie kobiet Koło Górki Zagajne).

W tegorocznej edycji konkursu Muzeum Ziemi Krajeńskiej (współorganizator imprezy plenerowej) przyznało nagrodę specjalną za najbardziej charakterystyczną potrawę okresu odzyskiwania przez Polskę niepodległości. Laureatem została „Legumina” przygotowana przez Sołectwo Ślesin.

Gratulujemy!

©2024 

Formularz kontaktowy

Jeżeli masz jakąś sprawę to pisz śmiało.

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?